Het aanpakken van regeldruk en het verbeteren van regelgeving en dienstverlening is ook op lokaal niveau van belang. Voor veel ondernemers is de gemeente namelijk het eerste aanspreekpunt. De VNG heeft de afgelopen periode Nederlandse gemeenten zo goed mogelijk richting geboden op diverse vraagstukken, waaronder regeldruk. Het kabinet blijft daarom, samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), gemeenten met een reeks activiteiten ondersteunen. Dit gebeurt op basis van afspraken voor de periode van 2024 tot en met 2027.

Het programma Betere Dienstverlening en Regelgeving Economie 2024-2027

Het nieuwe programma Betere Dienstverlening en Regelgeving Economie 2024-2027 bouwt voort op twee sporen: het bevorderen van optimale gemeentelijke dienstverlening & betere lokale gemeentelijke regelgeving. Het doel van het nieuwe programma is om gemeenten te stimuleren om de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening en regelgeving aan ondernemers minstens op hetzelfde niveau te houden en waar nodig en mogelijk verder te verbeteren, door bijvoorbeeld gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij de diverse opgaven die zij hebben in de dienstverlening en vermindering van regeldruk in de veranderende economie en de daarin meedraaiende lokale (en regionale) ondernemers. 

In het tweede spoor van dit programma staat het verbeteren van de lokale gemeentelijke regelgeving centraal. Er zijn diverse projecten en activiteiten vanuit het vertrekpunt van betere lokale regelgeving. De VNG heeft een signalerende rol met betrekking tot de regeldrukaanpak, wat inhoudt dat de VNG een vinger aan de pols houdt, monitort en zo concreet mogelijke knelpunten of kansen op het gebied van regeldruk adresseert en terugkoppelt aan het Ministerie van Economische Zaken. Ook gaat de VNG aan de slag met knelpunten, bijvoorbeeld via het Programma Ondernemersdienstverlening, het Programma Omgevingswet en het Programma Energie. 

Lokettenjungle

De VNG ontwikkelt voor gemeenten een gids met tips en adviezen die helpen bij het terugdringen van de ‘lokettenjungle’. De VNG geeft hiermee inzicht in de manier waarop een ondernemersloket zo optimaal mogelijk ingericht en verbeterd kan worden en hoe de afstemming tussen loketten binnen een gemeente beter kan verlopen.

Onderzoek positie afdeling Economische Zaken binnen gemeenten

De VNG heeft in 2024 een compact onderzoek uitgevoerd naar de positie van EZ binnen gemeenten (pdf) en hoe die versterkt kan worden. Op basis van het onderzoek wordt een praktische ambtelijke handreiking met aanbevelingen gemaakt, deze zal aan het begin van 2025 beschikbaar komen. 

Klankbord breed MKB

Er is een structureel klankbord voor de activiteiten en projecten van de VNG op het gebied van ondernemersdienstverlening ingesteld dat minimaal vier keer per jaar bij elkaar komt. Het overleg heeft o.a. de volgende doelen:

  • Ruimte bieden aan gemeenten om ervaringen, praktijkvoorbeelden en signalen op het gebied van ondernemersdienstverlening/regeldruk te delen.
  • Signalen en perspectieven vanuit gemeenten in relatie tot ondernemersdienstverlening en regeldruk beter onderbouwen en duiden van en voor de VNG, ook als gedeelde inzet als gesprekspartner richting het Ministerie van Economische Zaken, andere overheden en samenwerkingspartners.